Nasza strona korzysta z plików cookies, dzięki czemu możemy lepiej dostosowywać treści do Twoich preferencji. Jest to możliwe dzięki przechowywaniu w przeglądarce na Twoim komputerze plików cookies oraz przetwarzaniu gromadzonych za ich pośrednictwem danych osobowych. Przez dalsze korzystanie z tej strony bez zmian ustawień przeglądarki wyrażasz na to zgody. Dowiedz się więcej: Polityka PrywatnościOchrona Danych Osobowych Akceptuję

Kategorie

_

Promocje

Najczęściej kupowane

Opinie o Aleplanszówki.pl - Twój sklep z grami planszowymi na Opineo.pl

NASZE RECENZJE

BATTALIA. POCZĄTEK

 

Wydawnictwo G3 nie przestaje zaskakiwać :) Znane do tej pory raczej z ciekawych karcianek, gier rodzinnych i okazjonalnych euro-sucharków nagle wypuścili na rynek grę z pozoru skierowaną do zatwardziałych gamer’ów lubujących się w tytułach cięższych i wymagających. Czy BATTALIA sprostała zadaniu? Obejrzyjcie i przekonajcie się sami 

KACZMAR i MAGGOT z serwisu Geek-Factor.pl

 

Wideorecenzja w serwisie Geek-Factor.pl

Zasady gry (video) w serwisie Geek-Factor.pl

Więcej informacji o produkcie znajdziecie TUTAJ

recenzował: Paweł Kaczmarek (KACZMAR) i Tomek Łapiński (MAGGOT)    – 22.01.2016

STUDIUM W SZMARAGDZIE

Cthulhu wiecznie żywy. Legendarni Przedwieczni powołani do życia w prozie HP Lovecrafta są jednym z ulubionych motywów wykorzystywanych przez twórców gier planszowych. Jedną z tych gier jest STUDIUM W SZMARAGDZIE, którego drugą edycję miałem przyjemność testować dzięki uprzejmości wydawnictwa Phalanx. Czy zrobiła na mnie lepsze wrażenie niż CTHULHU REALMS?

KACZMAR z serwisu Geek-Factor.pl

 

Wideorecenzja w serwisie Geek-Factor.pl 

Zasady gry (video) w serwisie Geek-Factor.pl

 

Więcej informacji o produkcie znajdziecie TUTAJ

recenzował: Paweł Kaczmarek (KACZMAR) – 03.12.2015

TWOJA KOLEJ

W dzisiejszych odcinkach będziecie mieli możliwość zobaczenia recenzji i zasad gry TWOJA KOLEJ. Gra została stworzona przez Polaków Violę Kijowską i Marcina Ropkę. Nie da się ukryć, że temat ten jest już bardzo mocno obecny w świadomości planszówkowiczów na całym świecie ze względu na popularność takich tytułów jak WSIĄŚĆ DO POCIĄGU czy ROSYJSKIE KOLEJE. Czy znajdzie się w tej hali sław miejsce na kolejny tytuł? Czy tym tytułem będzie właśnie TWOJA KOLEJ?

 

KACZMAR z serwisu Geek-Factor.pl

 

Wideorecenzja w serwisie Geek-Factor.pl   

Zasady gry (video) w serwisie Geek-Factor.pl

 

Więcej informacji o produkcie znajdziecie TUTAJ

recenzował: Basia Kaczmarek i Paweł Kaczmarek (KACZMAR) – 19.01.2016

PRZEZ AFRYKĘ

Bycie ojcem i graczem sprawia, że moje hobby mogę z dużą łatwością „przelewać” na moje pociechy. Bakcyla zdecydowanie złapała moja córa, która gościnnie występuje w mojej recenzji tej przyjemnej gry rodzinnej jako „niezależny” ekspert :)

 

KACZMAR I ZOSIA z serwisu Geek-Factor.pl

 

Wideorecenzja oraz zasady gry w serwisie Geek-Factor.pl

 

Więcej informacji o produkcie znajdziecie TUTAJ

recenzował: Paweł Kaczmarek (KACZMAR) z córką Zosią –28.12.2015

BRIGHT FUTURE

Pamiętacie grę METRO 2033? Opartą na słynnej serii powieści grę planszową wydaną w Polsce przez Ogry Games? Jakiś czas temu miałem przyjemność ją dla Was recenzować. Teraz wpadła w moje ręce druga gra ww. wydawnictwa o nazwie BRIGHT FUTURE. Ponownie, tak jak to miało miejsce przy pierwszej ich grze znajdujemy się w podziemiach post-apokaliptycznego świata i usiłujemy przetrwać. Gra zwraca szczególną uwagę faktem, że znajdziemy w niej tak naprawdę 3 gry … ale  o tym więcej w samym filmiku. Zapraszam do oglądania.

KACZMAR z serwisu Geek-Factor.pl

 

Wideorecenzja w serwisie Geek-Factor.pl 

Zasady gry (video) w serwisie Geek-Factor.pl

 

Więcej informacji o produkcie znajdziecie TUTAJ

recenzował: Paweł Kaczmarek (KACZMAR) – 26.10.2015

STAWKA WIĘKSZA NIŻ ŻYCIE

Dawno, dawno temu powstał kultowy serial – STAWKA WIĘKSZA NIŻ ŻYCIE. A dziś na jego podstawie stworzono grę planszową. Jest duża i mięsista z dużą ilością elementów i zasad. Gracze (dwóch graczy konkretnie) wcielą się w role siatek niemieckich i polskich, a ich zadaniem będzie zrealizowanie celu wytyczonego przez konkretny scenariusz. Czy w grę gra się tak dobrze jak się prezentuje? Zapraszam do oglądania :)

KACZMAR I BASIA z serwisu Geek-Factor.pl

 

Wideorecenzja w serwisie Geek-Factor.pl 

Zasady gry (video) w serwisie Geek-Factor.pl

 

Więcej informacji o produkcie znajdziecie TUTAJ

recenzował: Paweł Kaczmarek (KACZMAR)  i Basia Panc – 26.10.2015

MAMY SZPIEGA (SPYFALL)

W dzisiejszym odcinku zaprezentujemy Wam razem z Basią co sądzimy o szalenie popularnej ostatnio grze imprezowej MAMY SZPIEGA, czyli SPYFALL w oryginale. W zeszłym roku ta gra okazała się olbrzymim hitem i w tym roku podobny efekt wywołała w Polsce. Czy gra jest faktycznie tak dobra jak wszyscy mówią? Obejrzyjcie, żeby się przekonać :)

 

KACZMAR I BASIA z serwisu Geek-Factor.pl

 

Wideorecenzja oraz zasady gry w serwisie Geek-Factor.pl

 

Więcej informacji o produkcie znajdziecie TUTAJ

recenzował: Paweł Kaczmarek (KACZMAR)  i Basia Panc –15.10.2015

MEXICA

W dzisiejszych odcinkach zobaczycie recenzję i zasady gry MEXICA. Jest to druga już edycja tej kultowej gry. W pierwszą nie grałem, ale ze względu na wiele opinii, które słyszałem z dużym zainteresowaniem podszedłem do tej wersji. Czy sprostała tym oczekiwaniom? Czy wszelkie pochwały kierowane pod jej adresem są uzasadnione? Przekonajcie się co ja o tym myślę.

KACZMAR z serwisu Geek-Factor.pl

 

Wideorecenzja w serwisie Geek-Factor.pl

Zasady gry (video) w serwisie Geek-Factor.pl

Więcej informacji o produkcie znajdziecie TUTAJ

recenzował: Paweł Kaczmarek    – 8.10.2015

 

 

ISTANBUL

Dzisiaj na warsztat wziąłem bardzo przyjemnego euraska, czyli ISTANBUL. Powiem szczerze, ostatnio sporo takich euro gier mi wpada w ręce i sam się zaskoczyłem tym jak bardzo je lubię. Fajnie jest czasami nie wczuwać się nie wiadomo jak bardzo w klimat gry, tylko po prostu zasiąść do stołu i zasysać punkty :) Czy ISTANBUL dołączy do zestawu dobrych euro gier w mojej kolekcji? Zobaczcie sami:

KACZMAR i MAGGOT z serwisu Geek-Factor.pl

 

Wideorecenzja w serwisie Geek-Factor.pl

Zasady gry (video) w serwisie Geek-Factor.pl

Więcej informacji o produkcie znajdziecie TUTAJ

recenzował: Paweł Kaczmarek (KACZMAR) i Tomek Łapiński (MAGGOT)    – 5.10.2015

Stwór

Dzisiaj parę słów o imprezowej grze karcianej STWÓR. Wcielamy się tutaj w grupę badaczy próbujących ustalić co się stało z ekipą z opuszczonej stacji badawczej. Niestety jedno z nas zostało przejęte przez tajemniczego Stwora i jeżeli nie uda nam się go zidentyfikować i zgładzić, to wszyscy zostaniemy przez niego zarażeni i strach pomyśleć co się potem wydarzy. Już po opisie chyba widzicie, że gra ma sporo wspólnego z filmem COŚ - Johna Carpentera. Film mi się bardzo podobał … czy gra również? Zobaczcie.

KACZMAR z serwisu Geek-Factor.pl

 

Wideorecenzja w serwisie Geek-Factor.pl

Zasady gry (video) w serwisie Geek-Factor.pl

Więcej informacji o produkcie znajdziecie TUTAJ

recenzował: Paweł Kaczmarek (KACZMAR)   – 12.09.2015

Szalone Zegarki

Dzisiaj mam dla Was recenzję oraz zasady bardzo ciekawej gry imprezowej SZALONE ZEGARKI. Jest to druga gra wydana przez wydawnictwo 2 PIONKI. Ignacy Trzewiczek na ostatnim Portalconie bardzo tę grę polecał i mówił, że choć nie przepada za grami imprezowymi ta go autentycznie rozbawiła. Czy rozbawiła również mnie? Obejrzyjcie i się przekonajcie :)

KACZMAR z serwisu Geek-Factor.pl

 

Wideorecenzja w serwisie Geek-Factor.pl

Zasady gry (video) w serwisie Geek-Factor.pl

Więcej informacji o produkcie znajdziecie TUTAJ

recenzował: Paweł Kaczmarek (KACZMAR)   – 11.09.2015

Prezencik

W kolejnym odcinku kolejna recenzja gry … tym razem mała, lekka gra karciana. Na pierwszy rzut oka widać, że nie jest to rzecz do końca z mojej bajki, ale czy to oznacza, że oceniam grę nisko? Zapraszam do oglądania i przekonajcie się :)

KACZMAR z serwisu Geek-Factor.pl

 

Wideorecenzja oraz zasady gry w serwisie Geek-Factor.pl

 

Więcej informacji o produkcie znajdziecie TUTAJ

recenzował: Paweł Kaczmarek (KACZMAR) – 01.07.2015

Martwa Zima

w dzisiejszych odcinkach zobaczycie co ja i Basia sądzimy o grze MARTWA ZIMA: GRA ROZDROŻY, wydanej w Polsce przez wydawnictwo CUBE: FACTORY OD IDEAS. Jak zapewne wiecie jest to polskojęzyczna wersja DEAD OF WINTER wydanej w USA przez PLAID HAT GAMES. Nie wiem jednak czy jesteście świadomi, że za oceanem ten tytuł odniósł spektakularny sukces zdobywając wiele nagród oraz lądując na praktycznie każdym Top 10 roku 2014 i to często na najwyższej pozycji. Czy te zachwyty były uzasadnione? Obejrzyjcie poniższe filmy i się przekonajcie :)

KACZMAR I BASIA z serwisu Geek-Factor.pl

 

Wideorecenzja w serwisie Geek-Factor.pl

Zasady gry (video) w serwisie Geek-Factor.pl

Więcej informacji o produkcie znajdziecie TUTAJ

recenzował: Paweł Kaczmarek (KACZMAR)  i Basia Panc – 28.06.2015

Założyciele Imperium

Tym razem recenzujemy grę wydawnictwa G3 pt. "ZAŁOŻYCIELE IMPERIUM" opierającej się na koncepcji budowania własnego imperium w taki sposób, żeby zdobywać dzięki niemu jak najwięcej punktów zwycięstwa. Powiększać terytorium będziemy poprzez dokładanie kafelków na stole. Jeżeli brzmi podobnie, to dlatego, że sama gra jest dość podobna do poprzedniej gry G3, czyli KAKAO. Czy jest lepsza? Gorsza? Obejrzyjcie i się przekonajcie ;)

KACZMAR z serwisu Geek-Factor.pl

 

Wideorecenzja w serwisie Geek-Factor.pl

Zasady gry (video) w serwisie Geek-Factor.pl

Więcej informacji o produkcie znajdziecie TUTAJ

recenzował: Paweł Kaczmarek (KACZMAR) – 11.06.2015

Colt Express (edycja polska)

W tej grze wcielimy się w postacie bandytów, którzy próbują obrabować pociąg walcząc ze sobą i szeryfem, który z wiadomych względów próbuje nam to zadanie utrudnić. Na pierwszy rzut oka w tej grze pada od razu wyjątkowa trójwymiarowa plansza, która tworzy makietę tego właśnie pociągu i służy również za naszą planszę. Czy to niestandardowe wykonanie to wszystko co gra ma od siebie do zaoferowania? Przekonajcie się co Kaczmar myśli oglądając filmiki ;)

KACZMAR z serwisu Geek-Factor.pl

 

Wideorecenzja w serwisie Geek-Factor.pl

Zasady gry (video) w serwisie Geek-Factor.pl

Więcej informacji o produkcie znajdziecie TUTAJ

recenzował: Paweł Kaczmarek (KACZMAR) – 29.05.2015

Kakao

Przed Wami kolejna recenzja gry planszowej. Tym razem na warsztat wziąłem grę pt. Kakao wydane przez wydawnictwo G3. Jest to bardzo sympatyczna gra, w której będziemy „budować” dżunglę, a następnie umiejętnie nią zarządzać poprzez zbieranie wody, wydobywanie złota z kopalń i oczywiście uprawianie oraz sprzedawanie owoców kakaowca. Bardzo ciekawy i oryginalny temat. Czy dobrze mi się w to grało? Sprawdźcie w recenzji.

KACZMAR z serwisu Geek-Factor.pl

 

Wideorecenzja w serwisie Geek-Factor.pl

Zasady gry (video) w serwisie Geek-Factor.pl

 

Więcej informacji o produkcie znajdziecie TUTAJ

recenzował: Paweł Kaczmarek (KACZMAR) – 13.05.2015

Metro 2033

Dzisiaj przedstawiam Wam filmiki z recenzją i zasadami gry METRO 2033. W tej osadzonej w postapokaliptycznym świecie znanym z książki Dmitry’a Glukhowsky’ego grze będziemy przemieszczać się po stacjach moskiewskiego metra walcząc o wpływy, zdobywając kolejne stacje, handlując towarami i tocząc krwawe walki między sobą oraz tajemniczymi potworami z ciemności. Czy wszystko to się dobrze przeniosło na stół i planszę? Sprawdźmy …

KACZMAR z serwisu Geek-Factor.pl


Wideorecenzja w serwisie Geek-Factor.pl

 

Zasady gry (video) w serwisie Geek-Factor.pl

 

Więcej informacji o produkcie znajdziecie TUTAJ

recenzował: Paweł Kaczmarek (KACZMAR) – 26.04.2015

Zakon Krańca Świata (Enclave)

Jest to ciekawa propozycja oparta na książce Mai Lidii Kossakowskie o tym samym tytule osadzona w postapokaliptycznej rzeczywistości, gdzie będziemy wcielać się w role pozyskiwaczy, których zadaniem będzie przeskoczenie (abordaż) do Enklawy, gdzie można zdobyć bardzo ciekawe artefakty, które przysporzą nam różnych bonusów. Czy gra zawojowała moim światem? Przekonajcie się oglądając filmik …

KACZMAR z serwisu Geek-Factor.pl

 

Wideorecenzja w serwisie Geek-Factor.pl


Zasady gry (video) w serwisie Geek-Factor.pl

 

Więcej informacji o produkcie znajdziecie TUTAJ

recenzował: Paweł Kaczmarek (KACZMAR) – 14.04.2015

Osadnicy: Narodziny Imperium

Jest to ostatnia „nowa” gra Portalu i gra, która okazała się niemałym przebojem w Essen pod koniec zeszłego roku. Zapraszamy do oglądania.

KACZMAR I BASIA z serwisu Geek-Factor.pl

 

Wideorecenzja w serwisie Geek-Factor.pl


Zasady gry (video) w serwisie Geek-Factor.pl

 

Więcej informacji o produkcie znajdziecie TUTAJ

recenzowali: Paweł Kaczmarek (KACZMAR) i Basia Panc  – 31.03.2015

 Tezeusz: Mroczna Orbita

Dzisiaj kolejna gra Michała Oracza autora kultowej Neuroshimy Hex. Zapraszamy do oglądania.

KACZMAR z serwisu Geek-Factor.pl

 

Wideorecenzja w serwisie Geek-Factor.pl

 

Zasady gry (video) w serwisie Geek-Factor.pl

 

Więcej informacji o produkcie znajdziecie TUTAJ

recenzował: Paweł Kaczmarek (KACZMAR) – 25.03.2015

Tajemnicze Domostwo

Dzisiaj kolejna recenzja oraz zasady gry wydanej przez wydawcę Portal Games. Na stół trafiło  Tajemnicze Domostwo autorstwa dwóch panów z Ukrainy: Oleksandra Nevskiyego i Olga Sidorenko.  Zapraszamy do oglądania.

KACZMAR I BASIA z serwisu Geek-Factor.pl

 

Wideorecenzja w serwisie Geek-Factor.pl

 

Zasady gry (video) w serwisie Geek-Factor.pl

 

Więcej informacji o produkcie znajdziecie TUTAJ

recenzowali: Paweł Kaczmarek (KACZMAR) i Basia Panc  – 18.03.2015

Robinson Crusoe: Przygoda na przeklętej wyspie

Dzisiaj na warsztat wziąłem nie byle co, bo jedną z najwyżej ocenianych gier planszowych wśród użytkowników BoardGameGeek (miejsce 12te w rankingu ogólnym). Zapraszam do oglądania.

KACZMAR z serwisu Geek-Factor.pl

 

Wideorecenzja w serwisie Geek-Factor.pl

 

Zasady gry (video) w serwisie Geek-Factor.pl

 

Więcej informacji o produkcie znajdziecie TUTAJ

recenzował: Paweł Kaczmarek (KACZMAR) – 10.03.2015

NEUROSHIMA HEX 3.0

Dzisiaj recenzja kultowej gry NEUROSHIMA HEX

Pozdrawiam i zapraszam do oglądania.

KACZMAR z serwisu Geek-Factor.pl

 

Wideorecenzja w serwisie Geek-Factor.pl

 

Zasady gry (video) w serwisie Geek-Factor.pl

 

Więcej informacji o produkcie znajdziecie TUTAJ

recenzowali: Paweł Kaczmarek (KACZMAR) i Piotr Goljan (GOŁY) – 05.03.2015

Star Wars: Gra Karciana - Zestaw Podstawowy

W dzisiejszym odcinku przedstawiam Wam swoją opinię o bardzo popularnej grze karcianej STAR WARS: GRA KARCIANA wydanej w Polsce przez Galaktę. Zapraszam do oglądania.

KACZMAR z serwisu Ajgiwefak.pl

 

Wideorecenzja w serwisie Ajgiwefak.pl

 

Zasady gry (video) w serwisie Ajgiwefak.pl

 

Więcej informacji o produkcie znajdziecie TUTAJ

recenzował: Paweł Kaczmarek (KACZMAR) – 28.02.2015

07 Zgłoś się

Dzisiaj na warsztat wziąłem grę wydawnictwa Phalanx - 07 ZGŁOŚ SIĘ opartą na popularnym serialu o tym samym tytule.  Jak zobaczycie w recenzji najwięcej wątpliwości wzbudziło u mnie podpięcie się właśnie pod ten serial, bo gra ma z nim niewiele wspólnego. Co Wy o tym sądzicie? Obejrzyjcie i przekonajcie się…

KACZMAR z serwisu Ajgiwefak.pl

 

Wideorecenzja w serwisie Ajgiwefak.pl


Zasady gry (video) w serwisie Ajgiwefak.pl

 

Więcej informacji o produkcie znajdziecie TUTAJ

recenzował: Paweł Kaczmarek (KACZMAR) – 26.02.2015

 

Pokój 25 (Room 25)

Dzisiaj przedstawiam Wam kolejną recenzję gry planszowej. Tym razem na warsztat wziąłem grę POKÓJ 25, którą w Polsce wydało Wydawnictwo REBEL.PL . Gra mi się naprawdę spodobała i mam nadzieję, że dacie jej szansę. Chcecie wiedzieć więcej? Obejrzyjcie poniższe filmiki ;)

KACZMAR z serwisu Ajgiwefak.pl


Wideorecenzja w serwisie Ajgiwefak.pl

 


Zasady gry (video) w serwisie Ajgiwefak.pl

 

Więcej informacji o produkcie znajdziecie TUTAJ

recenzował: Paweł Kaczmarek (KACZMAR) – 25.02.2015

 

Szkoła Alchemii

W tym odcinku zobaczycie recenzję oraz poznacie zasady gry SZKOŁA ALCHEMII. W paru momentach błąd taśmy sprawił, że filmik odrobinę "przeskakuje." Nie utrudnia to zrozumienia i tak naprawdę nie przeszkadza, ale chciałem Was uprzedzić. Zapraszam do oglądania.

KACZMAR z serwisu Ajgiwefak.pl


Wideorecenzja oraz zasady gry w serwisie Ajgiwefak.pl

 

Więcej informacji o produkcie znajdziecie TUTAJ

recenzował: Paweł Kaczmarek (KACZMAR) – 02.08.2014

 

Small World

W dzisiejszym odcinku recenzja gry planszowej Small World. Zapraszam do oglądania.

KACZMAR z serwisu Ajgiwefak.pl

Wideorecenzja oraz zasady gry w serwisie Ajgiwefak.pl


 

Więcej informacji o produkcie znajdziecie TUTAJ

recenzował: Paweł Kaczmarek (KACZMAR) – 25.04.2014

 

Wsiąść do Pociągu – Europa 

- GRA DLA KAŻDEGO!

 

Jedna z moich ulubionych planszówek – nie ma tygodnia, w którym choć raz bym w nią nie zagrał:) Szybka, wciągająca, łatwa do wytłumaczenia i, co najważniejsze, DLA KAŻDEGO…niezależnie od wieku czy umiejętności. Każdy w niej coś znajdzie dla siebie, a po zakończeniu powie – GRAMY JESZCZE RAZ?

 

Wsiąść do Pociągu–Europa to nic innego, jak polska wersja Ticket to Ride-Europa – spolszczona w 2008 roku przez wydawnictwo REBEL. Dla jasności: poza pudełkiem z polską nazwą oraz polską instrukcją, nic innego się nie wymagało zmiany, a wydawca wiedział co robi – bo gra zebrała już masę nagród, wyróżnień ibyło wręcz pewne, że stanie się hitem również na polskim rynku.

 

O czym jest sama gra?

Najprościej mówiąc: o budowaniu w Europie na przełomie XIX i XX wieku szlaków, połączeń międzymiastami przy wykorzystaniu różnej długości lokomotyw, wagonów, realizując w ten sposób bilety, które otrzymaliśmy na początku gry. Każdy z biletów opatrzny jest różnymi punktami w zależności od długości trasy, które zlicza się podczas gry. Wygrywa oczywiście ten, kto zdobędzie ich najwięcej. Trochę inaczej gra się w nią w 2-3 osoby, gdzie wykorzystuje się na niektórych odcinkach jeden tor jazdy. Jest tu mniejsza możliwość „zaszkodzenia” sobie na danej trasie. Kiedy gramy już w 4-5 osób i na planszy robi się naprawdę ciasno, trochę trzeba się "nakombinować" z przeprowadzeniem swojej trasy pomiędzy innymi graczami i jeszcze najlepiej tak, żeby nie przerwać dotychczasowych wagonów, aby na końcu gry otrzymać za najdłuższy pociąg dodatkowe bonusowe punkty.

Gra oparta jest na pewnej losowości: dobiera się trasy oraz wagony, które raz nam bardziej dopiszą, raz mniej, jednak nie zmienia to faktu, że do końca nie jesteś pewny zwycięstwa, ponieważ dużo zależy od taktyki i przewidywania ruchów przeciwnika. I to tyle i aż tyle – prawie opisałem całe zasady:)  No może aż tak prosto nie jest – pojawi się jeszcze parę elementów, które urozmaicą, wzbogacą nam rozgrywkę, np. tunele czy dworce, ale o nich już doczytacie w samej instrukcji. A jeśli już o instrukcji mowa – wszystko jest w niej jasne i klarowne, nie trzeba pięć razy jej czytać, studiować i zgadywać, co autor miał na myśli. 

Do tego dodajmy jakość wydania. Wszystkie elementy papierowe, począwszy od pudełka, poprzez planszę i karty, wykonane są na bardzo wysokim poziomie graficznym i materiałowym, co zapewni im długą żywotność. Także plastikowe elementy (wagony czy dworce) wykonane są bardzo ładnie, z dobrej jakości plastiku. Wizualna strona, jak to w grach wydawnictwa Days of Wonder - na najwyższym poziomie. 

 

Podsumowując – prostota zasad, możliwość zagrania z nią z dziećmi już od 7 roku życia oraz dziadkami (70 lat – i nie piszę, bo tak mi się wydaje tylko przetestowane na teściu) oraz osobami, które dotychczas nie miały do czynienia z grami planszowymi w ogole. Daje  tej grze bardzo wysokie noty – MOJA KOŃCOWA OCENA 5 Z MALUTKIM MINUSEM – zapytacie za co? Założeniem gry jest to, że ma być dosłownie dla każdego – i tak rzeczywiście jest. Jednocześnie z tego powodu „starzy wyjadacze” planszówek, którzy  oczekują intelektualnych, wysublimowanych, strategicznych potyczek przed każdą rozgrywką, mogą czuć niewielki niedosyt.

 

Dodam jeszcze, że gra ma wiele rozszerzeń – można dokupić do niej dodatkowe trasy lub wykorzystać  pionki i karty wagonów przy innych mapach np. Szwajcaria/ Indie czy Azja. Idę o zakład, że fani gry nie poprzestaną tylko na jednej wersji – ja nie poprzestałem:)

Więcej zdjęć oraz film prezentujący produkt, znajdziecie na TUTAJ

recenzował: Marcin Matuszewski – 26.03.2014

 

 

Wsiąść do Pociągu –Europa to nic innego jak angielska wersja Ticket to Ride - Europa – tyle, że spolszczona w 2008 roku przez wydawnictwo REBEL -  dla jasności poza pudełkiem z polską nazwą oraz polską instrukcją nic innego się nie zmieniło a wydawca wiedział co robi – bo do tego czasu gra zebrała już masę nagród, wyróżnień i  było wręcz pewne, że stanie się hitem również na polskim rynku.

 

O czym jest sama gra?

Najprościej mówiąc o budowaniu w Europie na przełomie XIX i XX wieku szlaków, połączeń między  miastami przy wykorzystaniu różnej długości lokomotyw, wagonów realizując w ten sposób bilety które otrzymaliśmy na początku gry. Każdy z biletów opatrzny jest różnymi punktami w zależności od długości trasy, które zlicza się podczas gry– i wygrywa  oczywiście ten kto zdobędzie ich najwięcej.

Trochę inaczej się w nią gra 2-3 osoby gdzie wykorzystuje się na niektórych odcinkach jeden tor jazdy,  jest tu mniejsza możliwość „zaszkodzenia” sobie na danej trasie a inaczej kiedy gramy już 4-5 osób i na planszy robi się naprawdę ciasno i trochę trzeba się nakombinować z przeprowadzeniem swojej trasy pomiędzy innymi graczami i jeszcze najlepiej tak żeby nie przerwać dotychczasowych wagonów by na końcu gry otrzymać za to dodatkowe bonusowe punkty. Gra oparta jest na pewnej losowości, dobiera się trasy oraz wagony, które raz nam bardziej dopiszą raz mniej ale nie zmienia to tego, że nawet  je mając nie jesteś pewny zwycięstwa – dużo zależy jednak od taktyki i przewidywania ruchów przeciwnika. I to tyle i aż tyle – prawie opisałem całe zasadyJ  No może aż tak prosto nie ma – pojawi się jeszcze parę elementów, które urozmaicą, wzbogacą nam rozgrywkę jak tunele czy dworce ale o tym już doczytacie w samej instrukcji. A jeśli już o niej wspominam –jest banalna -naprawdę wszystko jest tu jasne i klarowne– nie trzeba pięć razy jej czytać jak to w przypadku wielu innych instrukcji żeby zrozumieć co autor miał na myśli – tu jest wszystko zrozumiałe. 

 Do tego dodajmy poziom wydania. Wszystkie elementy papierowe, począwszy od pudełka, poprzez planszę i karty, wykonane są na bardzo wysokim poziomie, co zapewni im długą żywotność. Także plastikowe elementy (wagony czy dworce) wykonane są bardzo ładnie, z dobrej jakości plastiku. Wizualna strona, jak to w grach wydawnictwa Days of Wonder - na najwyższym poziomie. 

 

Podsumowując – prostota zasad, możliwość zagrania z nią z dziećmi (od 8 roku życia) oraz dziadkami (70 lat – i nie piszę, bo tak mi się wydaje tylko przetestowane na teściu) oraz osobami które dotychczas nie miały do czynienia z grami planszowymi  daje  tej grze bardzo wysokie noty – MOJA KOŃCOWA OCENA 5 Z MALUTKIM MINUSEM – zapytacie za co? W założeniu gry jest to że ma być dla każdego – i tak jest dlatego „starzy wyjadacze” planszówek, którzy  oczekują intelektualnych potyczek przed każdą rozgrywką mogą być trochę rozczarowani.

 

Dodam jeszcze że gra ma wiele rozszerzeń – można dokupić do niej dodatkowe trasy lub wykorzystać  pionki i karty wagonów przy innych mapach np. Szwajcaria/ Indie czy Azja i pewnie fani nie poprzestaną tylko na jednej – ja nie poprzestałemJ

Więcej zdjęć oraz film znajdziecie na http://aleplanszowki.pl/product.php?id_product=10 

 

Marcin Matuszewski – 26.03.2014


kod QR

Ostatnio oglądane

Brak produktów

Menu