Tradycje kulinarne Korei

Ocena:
Brak ocen
Ocena 0.0 (0)
Wydawca: Hanami

Seria: Tradycje kulinarne Korei.

Czytaj więcej

Promocja 19,04 zł
68,99 zł
49,95 zł
Wysyłka w 24 godziny
Ostatnie sztuki
Najniższa cena z 30 dni przed obniżką : 49,95 zł
Kupując teraz ten produkt otrzymasz 49 punktów lojalnościowych. Twój koszyk wyniesie 49 punktów. Więcej o programie lojalnościowym przeczytasz tutaj

 

Kuchnia koreańska przypomina kocioł, do którego różne ludy i plemiona dorzuciły swoje ulubione składniki. Chiński ryż i herbata, mandżurska soja, mongolskie pierogi oraz mocny alkohol destylowany, chilli z Nowego Świata i japońskie sushi. Na przestrzeni wieków mieszały się w owym kotle smaki, zapachy i techniki kulinarne, tworząc niezwykłą kuchnię Kraju Porannej Ciszy. Sztukę kulinarną będącą ogniwem łączącym kontynent azjatycki z Wyspami Japońskimi.

Tradycje kulinarne Korei to nie tylko przewodnik po składnikach, sposobach przygotowywania dań i potrawach, to również książka ukazująca rolę oraz znaczenie kuchni na Półwyspie Koreańskim. Między kartkami pierwszych rękopisów z recepturami, wśród talerzy z ofiarami składanymi przodkom i bogom w ofierze, w bajkach oraz legendach kryje się bowiem historia kultury opowiedziana poprzez jedzenie.

Uzupełnieniem książki jest zestaw przepisów na popularne koreańskie dania.

Magdalena Tomaszewska-Bolałek – orientalistka, dziennikarka, autorka książek: Tradycje kulinarne Japonii, Zwierzęta zodiaku w kulturze Japonii i Japońskie słodycze (książka zdobyła główną nagrodę w konkursie Gourmand World Cookbook Awards za 2013 rok w kategorii kuchnia japońska). Zajmuje się badaniami nad historią kuchni z różnych zakątków świata, antropologią jedzenia, neurogastronomią, food designem, dyplomacją oraz turystyką kulinarną. Od lat popularyzuje kulturę żywieniową poprzez spotkania, wykłady oraz warsztaty kulinarne. Pisze blog Kuchniokracja. Jest kierownikiem i autorką programu studiów podyplomowych Food Studies w SWPS w Warszawie.

 

Ocena ogólna:

Brak ocen
Ocena 0.0 (0)
Brak ocen - bądź pierwszy!

Ocena rozgrywki:

Złożoność:

Losowość:

Interakcja:

Podstawowe informacje

Liczba stron: 304

Oprawa: twarda

Seria: Tradycje kulinarne Korei

Wydawca: Hanami

Autor: Magdalena Tomaszewska-Bolałek

Wydanie: 2015

Opinie o produkcie

Ocena ogólna:

Brak ocen
Ocena 0.0 (0)
na podstawie 0 ocen

Ocena rozgrywki:

Złożoność:

Losowość:

Interakcja:

Na razie nie dodano żadnej recenzji.

Zapisz się do naszego newslettera!

Otrzymasz najnowsze informacje o promocjach, nowościach
i obniżkach
w naszym sklepie.

Możesz zrezygnować w każdej chwili. W tym celu należy odnaleźć szczegóły w naszej informacji prawnej.